Warstwowa sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: milla_poz
W tym roku po raz pierwszy zagościła w naszym świątecznym menu, a wnioskując po zadowoleniu rodziny myślę, że nie po raz ostatni. Polecam na przyszłoroczne Święta albo na nadchodzący karnawał - zdrowa i kolorowa. Z podanych proporcji wyszły 2 salaterki.

Składniki

Przygotowanie

  1. Warzywa gotujemy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę - blanszujemy. Pora kroimy w cienkie półplasterki - blanszujemy. Filety osączamy z oleju - nie trzeba ich już płukać.

  2. Warzywa i jajka trzemy na tarce o grubych oczkach albo kroimy w drobną kostkę. Filety kroimy w kosteczki o wymiarach ok 1cm x 1cm.

  3. W salaterce układamy: śledzie, cebulę, ziemniaki, por, marchewkę, jajka i buraczki. Każdą warstwę smarujemy cienko majonezem i (oprócz warstwy śledziowej - już wystarczająco słonej) lekko doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy pietruszką.

Komentarze do przepisu (10)

kuchcik2 27 grudnia 2010
Znam tę sałatkę od wielu lat jako "śledzia pod pierzynką". Warto do niej wrócić, bo ostatnio jakoś ''wyszła... Czytaj całość »
Znam tę sałatkę od wielu lat jako "śledzia pod pierzynką". Warto do niej wrócić, bo ostatnio jakoś ''wyszła z mody'' i nikt jej podaje. Zasługuje sobie na powrót na stoły. Dziękuję za przypomnienie.
monik77 12 stycznia 2011
Oooo to moja ulubiona sałatka z młodych lat,kuchcik2 ma racje ze wyszła z mody .ale i tak ja uwielbiam..pozdrawiam..
basia599 05 lutego 2011
ale dobre,ale piekne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki