Vege burgery

Vege burgery
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Alternatywa dla mięsnych burgerów. Proporcje na około 16 sztuk.

Składniki

  • Soczewica zielona 1/3 szklanki
  • Suszona jarzynka 50 g
  • Suszone buraki 25 g
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Kasza manna 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
  • Sól
  • Olej od smażenia

Przygotowanie

  1. Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, następnie wraz z jarzynką i burakami zalać dwiema 500 ml wody i odstawić na około 2 godziny do namoczenia.

  2. Namoczone warzywa rozdrobnić blenderem, następnie zalać 500 ml wody i powoli podgrzewając oraz często mieszając doprowadzić do wrzenia.

  3. Gotować przez około 20 minut, następnie odstawić do wystudzenia.

  4. Mąkę prażyć na suchej patelni aż do uzyskania lekko kremowego koloru. W czasie prażenia należy ją często mieszać, aby się nie przypaliła.

  5. Do wystudzonych warzyw dodać uprażoną mąkę, około łyżeczkę soli, kaszę, jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić na około kwadrans, Masa powinna być gęsta, ale nienadająca się do formowania w dłoniach.

  6. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy warzywnej i lekko spłaszczać. Burgery powinny mieć grubość około 1,5 cm.

  7. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 19 września
Pyszności ;)
Maudie 19 września
Pyszne i zdrowe:)
ekspresjawkuchni 21 września
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Soczewica zielona 1/3 szklanki
  • Suszona jarzynka 50 g
  • Suszone buraki 25 g
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Kasza manna 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
  • Sól
  • Olej od smażenia
Składniki