Uszka z leśnymi grzybami

Uszka z leśnymi grzybami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Nie wyobrażam sobie bez nich wigilijnego barszczu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać, zrobić dołek i wlewać stopniowo wrzątek. Wrzątku ma być tyle, aby ciasto zabrało. Zagnieść ciasto. Ciasto jest gładkie i jedwabiste w dotyku.

    Przed wykonaniem ciasta na uszka, wcześniej przygotowałam grzyby.

    3/4 litrowego słoika suszonych grzybów leśnych, wypłukać na sitku. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, aż napęcznieją.
    Następnie zagotować z liściem, zielem angielskim, dodać sól i pieprz.

    Zmielić.

    Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Nakładać małą łyżeczką farsz i zlepić uszka w tradycyjny sposób.

    Mrożę surowe, rozkładam na tacce, gdy stwardnieją wkładam do pojemnika.

    Smacznego Świętowania :)

Komentarze do przepisu (3)

Futka 19 grudnia 2020
Jakie śliczne! <3
KORAL 19 grudnia 2020
Pyszne uszka :)
SEZAMEK88 22 grudnia 2020
Super.
Składniki
Składniki