Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutkie ciasto na uszka. Idealne ciasto, które nie pęka i nie rozkleja się
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 100
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1031
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 100
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1031
Składniki
Cebulę obrać, posiekać drobno a następnie usmażyć na oleju. Suszone grzyby namoczyć w wodzie na ok 2 godziny. Następnie grzyby przełożyć do świeżej wody i gotować jakieś 40 minut. Po tym czasie, grzyby drobno pokroić dodać usmażoną cebulę oraz przyprawy. Całość wymieszać i odstawić do lodówki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, powinno wyjść elastyczne oraz miękkie. W razie konieczności ciasto można podsypać mąką, jeśli się klei. Ciasto rozwałkować na cienki placek na ok 2mm, podsypując mąką. Następnie za pomocą kieliszka wykrawać kółka. Do każdego placka nałożyć farsz i dobrze skleić brzegi, tak żeby farsz nie wyleciał. Końcówki pieroga skleić ze sobą i powstanie uszko Ulepione uszka przykryć ściereczką, żeby ciasto się nie zeschło podczas lepienia kolejnych. Do garnka wlać wodę, posolić i wlać 1 łyżkę oleju. Do gotującej się wody wrzucać partiami uszka, delikatnie mieszając łyżką. Uszka gotować ok 2 minuty i można wyciągać z wody. Smacznego!