Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z grzybami leśnymi. U nas zawsze są dwa rodzaje uszek, z pieczarkami dla dzieci i leśnymi grzybami dla dorosłych. Do zrobienia farszu użyłam mrożonych leśnych grzybów, ale możecie też je zrobić z suszonych. Uszka wyszły przepyszne, bardzo aromatyczne, polecam każdemu.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8418
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 130
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8418
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 130
Jak często jecie koper włoski? Pewnie zdecydowanie za rzadko. Ja przyznam, że...
Odsłon: 58
Składniki
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy. Pora kroimy w paski i podsmażamy na oliwie. Do pora dodajemy ugotowane grzyby. Mieszamy i dusimy na małym ogniu do momentu, aż grzyby zmiękną i wyparuje nadmiar wody.
Przestudzone grzyby wrzucamy do robota i siekamy na impulsywnych obrotach. Tak przygotowany farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól. Ugniatamy ciasto. U mnie zrobił to robot. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut przykrywając ściereczką, aby odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście literatką wykrawamy koła, na które małą łyżeczką nakładamy farsz.
Pierogi sklejamy na brzegach. I zawijamy je łącząc dwa końce pieroga tak aby powstało nam uszko. Posklejane uszka odkładamy na wysypany mąką blat lub ściereczkę.
Gotowe pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez jakieś 3 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Ugotowane uszka wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu.
Przed podaniem uszka zalewamy czerwonym barszczem. Smacznego !!!
;-D