Udziec z indyka w sosie szalotkowym

Udziec z indyka w sosie szalotkowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszny, aromatyczny, marynowany udziec z indyka w sosie z szalotek, polecam:)

Składniki

  • 1 większy udziec z indyka
  • Na marynatę: 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • Ponadto: 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 8 szalotek
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Udziec myjemy i osuszamy. Wycinamy kość i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4). Składniki marynaty mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty, tak aby było nią dokładnie pokryte.Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  2. Szalotki obieramy i bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy mięso wraz z marynatą rozpoczynając od strony skóry. Smażymy po 5 minut z każdej strony na rumiano. W tym czasie w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnioną szalotkę i szklimy około 5 minut, często mieszając. Następnie podsmażone mięso przekładamy do szalotki wraz z powstałym na patelni tłuszczykiem, dodajemy 100 ml gorącego bulionu, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 60 minut), co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy 1 łyżeczką ziół prowansalskich, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z młodymi ziemniakami w mundurkach i młodą kapustą z boczkiem i cebulką.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (8)

asiella88 11 czerwca 2014
mniam ale pysznie wygląda wypróbuje w najbliższym czasie
aaasikkk 11 czerwca 2014
Zestawienie z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką - bajeranckie!
GREGORHSPEED 12 czerwca 2014
Mega pyszne zestawienie. Aż głodny się zrobiłem ;) Pozdrawiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 większy udziec z indyka
  • Na marynatę: 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • Ponadto: 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 8 szalotek
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
Składniki