Udziec z indyka w sosie kurkowo-paprykowym.

Udziec z indyka w sosie kurkowo-paprykowym.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Udziec rozpływa się w ustach,w aromatycznym i smacznym sosie. Serdecznie polecam tak przygotowane mięso:)

Składniki

  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 200g kurek
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • po łyżeczce-przyprawy do gulaszu,papryki czerwonej słodkiej,suszonego lubczyku,suszonego czosnku
  • 2 papryczki z zalewy peperroni
  • 150ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąk pszennej
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
    Dodać kurki i usmażyć przez około 10min.

    Dodać paprykę pokrojoną w grubsze plastry i jeszcze przez 5 min.smażyć.
    Na końcu dodać posiekany koperek.

    Mięso pokroić w porcje jakie nam pasują.
    Dać do rondla i zalać wodą by mięso było przykryte.Wsypać czosnek suszony,paprykę,przyprawę do gulaszu,lubczyk.

    Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Kiedy mięso jest miękkie dodajemy zawartość patelni,oraz papryczki peperoni drobno pokrojone.
    Osobno roztrzepać 2 łyżki mąki w małej ilości zimnej wody.
    Wlać do sosu.
    Śmietanę zahartować sosem i również wlać.

    Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,ja dodaję jeszcze maggi.

  2. Smacznego!

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 29 czerwca
Aż widać, ze mięso się rozpływa w tym bogatym sosie, świetne danie na niedzielny obiad!
Nevermore 29 czerwca
Chyba muszę wchodzić rano, bo teraz to język wisi ;) Pyszny przepis :)

p.s. Em, dlaczego tylko na niedzielny?... Czytaj całość »
Chyba muszę wchodzić rano, bo teraz to język wisi ;) Pyszny przepis :)

p.s. Em, dlaczego tylko na niedzielny? ;p
Ja bym to robił co parę dni l)
ErJot 29 czerwca
Mega apetyczny pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,5 kg udźca z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 200g kurek
  • 2 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • po łyżeczce-przyprawy do gulaszu,papryki czerwonej słodkiej,suszonego lubczyku,suszonego czosnku
  • 2 papryczki z zalewy peperroni
  • 150ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąk pszennej
  • pieprz i sól do smaku
Składniki