Udziec z indyka

Przepis dnia 2017-06-24
Udziec z indyka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Udziec z indyka jest jednym z najsmaczniejszych (a przy tym najzdrowszych) gatunków mięsa. Poniżej prosty przepis na smaczne danie, którym na pewno podbijecie serca wszystkich, którzy usiądą do takiego obiadu…

Składniki

  • Udziec z indyka bez kości (do 1,5 kg)
  • warzywa według uznania. Ja użyłem:
  • cukinia
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 6 marchewek
  • inne, które lubicie
  • sól (młynek)
  • pieprz czarny (młynek)
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki curcumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub czerwonej czubricy
  • łyżeczka drobno zmielonych suszonych warzyw (a la vegeta)
  • szczypta estragonu
  • sok z 1/3 cytryny
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 1/3 paczki masła

Przygotowanie

  1. Udziec myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Skórę nacinamy nożem, tak by nie naciąć mięsa. Jeśli natniemy na krzyż, powstanie nam zgrabna kratka. Następnie nacieramy solą, czarnym zmielonym pieprzem oraz mieszanką warzyw. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

  2. Myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy warzywa.

    Papryki, marchewki, cebule w ósemki, cukinię w średniej wielkości paski.

    Rozgrzewamy na patelni masło lub olej i obsmażamy udziec po 2 minuty z każdej strony.

    Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy, skrapiamy sokiem z cytryny.

    Na wierzch układamy pokrojone marchewki. Polewamy roztopionym masłem.

  3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 O C (funkcja góra – dół).

    Pieczemy pół godziny.

    Dodajemy pozostałe warzywa, posolone i skropione lekko olejem. Pieczemy jeszcze godzinę.


    Wyjmujemy z piekarnika, udziec kroimy w zgrabne paski i podajemy z duszonymi warzywami i ulubionym dodatkiem (ryż, kasza, ziemniaki – do wyboru).


    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Futka 20 czerwca 2017
Cudowne i bardzo smakowite danie :)
Facet_w_kuchni 20 czerwca 2017
Dzięki :-)
Polecam
Składniki
  • Udziec z indyka bez kości (do 1,5 kg)
  • warzywa według uznania. Ja użyłem:
  • cukinia
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 6 marchewek
  • inne, które lubicie
  • sól (młynek)
  • pieprz czarny (młynek)
  • 1 łyżeczka pieprzu zielonego ziarnistego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki curcumy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki lub czerwonej czubricy
  • łyżeczka drobno zmielonych suszonych warzyw (a la vegeta)
  • szczypta estragonu
  • sok z 1/3 cytryny
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • 1/3 paczki masła
Składniki