Udziec wieprzowy z kością długo pieczony:

Udziec wieprzowy z kością długo pieczony:
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
drogie
avatar Autor: helenapon
Na świeta nie może go zabraknąć w naszym domu. Jest pyszny, mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Warto poświęcić trochę czasu by przygotować tak smaczne danie.

Składniki

  • siedmiokilogramowy udziec wieprzowy z kością
  • Solanka:
  • Na każdy litr zimnej wody dajemy 2 czubate łyżki soli
  • 2-4 liście laurowe
  • Macerat:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • główka czosnku
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • Glazura:
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie

  1. Szynkę naciąć od strony słoniny w "kratkę".
    Przygotować solankę i zalać w dużej misce tak, by była całkowicie przykryta. Odstawić na 24 godziny.
    Od czasu do czasu nakłuć ostrym szpikulcem by solanka wniknęła w głąb mięsa.

  2. Następnie udzieć osuszyć papierowym ręcznikiem .
    Wszystkie składniki maceratu wymieszać i natrzeć porządnie cały udzieć.
    Owinąć dokładnie rozciętym rękawem do pieczenia i ułożyć w formie.
    Piec przez 11 godzin w temperaturze 140 stopni.
    Na godzinę przed końcem pieczenia posamrować glazurą.

  3. Jeżeli mięso za bardzo się przypieka, należy go nakryć papierem do pieczenia.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 30 grudnia 2018
Idealna!
Docherro 30 grudnia 2018
mmm...ale pyszności,,,fantastyczne:)
kuchmariola63 31 grudnia 2018
PYCHA :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • siedmiokilogramowy udziec wieprzowy z kością
  • Solanka:
  • Na każdy litr zimnej wody dajemy 2 czubate łyżki soli
  • 2-4 liście laurowe
  • Macerat:
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • główka czosnku
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • Glazura:
  • 1 szklanka soku pomarańczowego 100%
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki