Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udziec jagnięcy z zapiekanką"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Składniki
Kilka gałązek rozmarynu posiekaj i wymieszaj z połową czosnku. Dodaj część soku z cytryny, oliwę, sól oraz pieprz. Zalewą natrzyj udziec i wstaw do lodówki.
Masło utrzyj z kilkoma posiekanymi listkami rozmarynu, pozostałym czosnkiem i sokiem. Dopraw solą i pieprzem, również odstaw do lodówki.
Mięso wyjmij z lodówki i obwiąż sznurkiem. W udźcu zrób kilka nacięć i umieść tam plastry masła.
Następnie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 1,5 godziny, często podlewając wytwarzającym się sosem.
Danie podawaj z zapiekanką ziemniaczaną i fasolką szparagową.
kroki do zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki oczyść, obierz i pokrój w cienkie talarki (im cieńsze, tym zapiekanka szybciej się upiecze). Umieść je w misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Mleko połącz ze śmietaną. Całość wlej do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Aby wzbogacić smak zapiekanki, ziemniaki możesz posypać posiekanym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Każdą warstwę posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170° C przez 1,5 godziny.Źródło: Na żywo