Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udon z kurczakiem przygotujesz, gdy potrzebujesz szybkiego obiadu lub kolacji. To azjatyckie danie wykonasz już w pół godziny, a przechowywane w lodówce w hermetycznym opakowaniu będzie smaczne również na drugi dzień. Udon z kurczakiem jest bardzo elastycznym daniem, ponieważ możesz go wykonać zamieniając kurczaka na wołowinę, krewetki lub tofu. Makaron udon zastąpisz natomiast makaronem ramen lub ryżowym.
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 763
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 763
Szybka babka z airfryera jest wyjątkiem w mojej kuchni, bo nie lubimy się z b...
Odsłon: 52
Składniki
Blanszuj makaron udon we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.
Połącz sos sojowy, wodę, ocet ryżowy, olej sezamowy, dosyp brązowy cukier, mąkę kukurydzianą, starty imbir, posiekany czosnek i papryczkę chilli. Wymieszaj łyżeczką wszystkie składniki sosu.
Opłucz i pokrój mięso w podłużne kawałki. Umyj i pokrój wszystkie warzywa. Pokrój pieczarki w plasterki, obraną cebulę w piórka, paprykę (bez gniazd nasiennych) w podłużne paski, porozdzielaj brokuł na mniejsze różyczki.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Podsmaż na rumiano. Dodaj warzywa i przesmażaj, aż warzywa zmiękną i wszystkie smaki się połączą. Wlej przygotowany sos i przełóż ugotowany wcześniej makaron. Przemieszaj i gotuj, aż makaron stanie się gorący.
Wyłóż udon na talerz, posyp uprażonym wcześniej sezamem i podawaj.