Udo indyka faszerowane suszonymi pomidorami

Udo indyka faszerowane suszonymi pomidorami
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewa3
Pyszne danie na obiad, mało pracochłonne :)

Składniki

  • udo indyka bez kości 1 szt
  • pomidory suszone w oleju pół słoika
  • por
  • ser pleśniowy kilka plasterków
  • żurawina suszona garść
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sól
  • czosnek suszony
  • zioła prowansalskie
  • masło łyżka

Przygotowanie

  1. Udo indyka zamarynować przyprawami i sosem sojowym z każdej strony. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.

  2. W czasie gdy mięso będzie się marynować pokroić pora i poddusić go na łyżce masła. Dorzucić żurawinę. Pokroić pomidory suszone w kostkę i ser pleśniowy na plasterki.

  3. Mięso wyjąć z lodówki i faszerować porem, pomidorami i serem. Zawiązać nicią (białą, bawełnianą) lub spiąć wykałaczkami.

  4. Na patelni rozgrzać trochę oleju z pomidorów. Na bardzo gorący tłuszcz włozyć udo i obsmażyć chwilę z każdej strony. Zmniejszyć ogień na bardzo mały, przykryć i dusić do miękkości mięsa (ok. 1-1,5 godziny w zależności od wielkości uda).

  5. Podawać z kaszą (bulgur, gryczaną lub inną ulubioną) albo z ryżem.
    Smacznego :)

Składniki
  • udo indyka bez kości 1 szt
  • pomidory suszone w oleju pół słoika
  • por
  • ser pleśniowy kilka plasterków
  • żurawina suszona garść
  • sos sojowy 1 łyżka
  • sól
  • czosnek suszony
  • zioła prowansalskie
  • masło łyżka
Składniki