Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka z kurczaka z bazyliowym pesto i pomidorkami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2118
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 966
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2118
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 966
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20980
Składniki
Sposób przygotowania: Udka umyj, osusz, włóż do miski z naturalnym jogurtem wymieszanym z 2 łyżkami oliwy i doprawionym solą, pieprzem i słodką papryką. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc – mięso będzie kruchutkie i szybciej się upiecze).
Większe naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, włóż do niego udka obłożone wiórkami masła.Dookoła poukładaj pomidory polane oliwą. Jeśli masz większe pomidory, przekrój je na pół, ułóż skórką do dołu (posol dopiero po upieczeniu).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 30-35 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia na każdym udku połóż pasek żółtego sera i dopiecz, aż ser się rozpuści. 3 Na udka wyłóż po łyżce bazyliowego pesto.
50 minut • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3,60 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie