Udka oczyszczam , odcinam zbędne kawałki skóry , tłuszczu . Posypuję przyprawą - około 3 łyżek , polewam oliwą i dokładnie wcieram w mięso .
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej - tyle aby zakrył dno patelni . Układam udka skórką do dołu i podsmażam , aż się zarumieni . Odwracam na druga stronę i również podsmażam , aż się zarumienią . Następnie zestawiam z ognia i dolewam wody , tyle aby mięso było zanurzone . Dodaję liście laurowe , pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie .
Całość duszę na średnim ogniu około 20 minut , w między czasie sprawdzając aby woda całkowicie nie wyparowała . Po upływie tego czasu , dodaję całą puszkę pomidorów . Mieszam . Dodaję również podduszoną na oleju cebulę , którą pokroiłam w drobniejsze piórka .
Całość duszę do miękkości .
Na koniec rozbijam śmietanę w gorącej wodzie i dodaję do mojego dania.Do smaku doprawiam solą oraz pieprzem mielonym .
Kilka wskazówek :
* Udka dusimy na średnim ogniu , takim aby sos zredukował się naturalnie do uzyskania dość gęstej konsystencji .
* Polecam przyprawę , której użyłam do mięsa - https://szczypta-natury.pl/pl/p/Przyprawa-do-Rosolu-200g/175
* Jeżeli sos wyjdzie zbyt kwaśny , zajrzyj tu : https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/zbyt-kwasne-dania.html
* Kurczaka podałam ze świeżo pieczonymi bagietkami