Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Udka z kurczaka pieczone w słoiku to dość nietypowy sposób na przygotowanie pysznego, aromatycznego i miękkiego mięsa obiadowego. Ta metoda zapobiega wysychaniu, dzięki czemu udka są także wyjątkowo wilgotne i rozpływające się w ustach. Inną, bardzo dużą zaletą jest czystość przygotowania – nie ma żadnego pryskającego tłuszczu w piekarniku czy zaschniętych plam w naczyniu żaroodpornym. W ten sposób także możesz upiec pysznego kurczaka w warunkach polowych, na samym ognisku! Sprawdź i przekonaj się samodzielnie!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Przygotuj dwa dość duże i czyste słoiki z zakrętkami.
Cebulę obierz i pokrój w krążki. Porozkładaj je równomiernie na dnach słoików.
Kurczaka umyj i osusz. Przełóż go do miski i zasyp solą, papryką i czosnkiem. Polej oliwą z oliwek i całość dobrze wymieszaj.
Włóż po 3 udka z kurczaka do każdego ze słoików, razem z równomiernie rozłożonymi ziarnami czarnego pieprzu i liśćmi laurowymi.
Słoiki zakręć i postaw w formie do zapiekania. Ten sposób na udka z kurczaka pieczone w słoiku możesz także przygotować na ognisku – wstaw je do garnka wyścielonego lnianą ścierką i zalej wodą. Garnek przykryj pokrywką i postaw na ruszcie ogniska.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Kurczaka piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i lekko je ostudź przed otwarciem.
Mięso podawaj natychmiast po przygotowaniu, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.