Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

Udka z kurczaka pieczone  w rękawie z brukselką
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis.

Składniki

  • 2 Udka z kurczaka
  • 500 g brukselki
  • 1 cebula
  • czosnek w proszku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 rękawy do pieczenia
  • przyprawa do ziemniaków
  • 500 g ziemniaków

Przygotowanie

  1. Udka umyłem, osuszyłem i natarłem solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.
    Przyprawy: wymieszałem w miseczce i posypałem nimi udka.
    Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 C / termoobieg /. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.

    Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 18 października
Bardzo smaczne jedzonko.
Obserwator 19 października
Dziękuję. Moja ulubiona brukselka i mocno spieczone udka.
Składniki
  • 2 Udka z kurczaka
  • 500 g brukselki
  • 1 cebula
  • czosnek w proszku
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 rękawy do pieczenia
  • przyprawa do ziemniaków
  • 500 g ziemniaków
Składniki