Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z kurczaka o smaku arbuzowo -musztardowym"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 210
Składniki
65 min • Porcja 365 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 3 porcje
Z pałek kurczaka zdejmuję skórę. Z kawałka arbuza wyciskam sok – potrzebuję 125 ml. Najlepiej sok z arbuza wyciskać do miski przez sito. Pestki i cząstki owocu nie wpadną wtedy do środka. Resztę arbuza pozostawiam.
marynaty, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili, mieszam z sokiem z arbuza. Do miski wkładam mięso, zalewam je marynatą i pozostawiam na noc w chłodnym miejscu. Całe mięso powinno być w marynacie zanurzone!
Odłożoną część arbuza kroję w cieniutkie paski.
Mięso grilluję na patelni grillowej około 40 minut, co jakiś czas podlewając je marynatą. W trakcie grillowania dokładam paski arbuza. Dzięki połączeniu arbuza i octu balsamicznego mięso jest delikatnie słodkawe.Źródło: Kobieta i życie