Udka z kurczaka duszone w śmietanie

Udka z kurczaka duszone w śmietanie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo proste ,szybkie i smaczne danie.

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • liść laurowy
  • 150 ml gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka płuczemy ,oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzewamy bulion ,dodajemy liść laurowy ,wkładamy podsmażone udka ,zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i dusimy 10 min. Wyjmujemy udka ,dodajemy śmietanę wymieszaną z płaską łyżką mąki i posiekanym koperkiem ,dokładnie mieszamy (najlepiej zdjąć z ognia). Udka ponownie wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (4)

Futka 14 listopada 2014
Pyszne, mięciutkie i aromatyczne udka - mniam :D
Konto usunięte 14 listopada 2014
Też takie robię, bardzo lubię.
taura 15 listopada 2014
Lubię takie obiadki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 udka z kurczaka
  • mąka
  • olej do smażenia
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • liść laurowy
  • 150 ml gęstej śmietany
  • pęczek koperku
  • sól ,pieprz
Składniki