Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z kolendrą i sezamem w sojowo-miodowej marynacie"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Sposób przyrządzenia: Udka umyj i osusz. W głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść masło, dolej sos sojowy i doprowadź do wrzenia. Następnie wlej miód i dokładnie wymieszaj. Zredukuj ogień do minimum.
Do tej mieszaniny włóż udka, przykryj patelnię przykrywką i duś do miękkości (ok. 35 min), kilkakrotnie obracając udka.
Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę, żeby sos odparował, a na powierzchni udek wytworzyła się skarmelizowana skorupka. Gorące udka posyp ziarnem sezamowym (pięknie się przykleją).
Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko wymieszanym z listkami kolendry i plastrami lub ósemkami sparzonej cytryny i pomidorów.
45 minut • Porcja 295 kcal • Koszt porcji ok. 3,20 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie