Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka z estragonowym aromatem w chrupiącej panierce"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 180
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 180
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 45
Składniki
Sposób przyrządzenia: Do garnka z osoloną wodą włóż oczyszczoną włoszczyznę i umyte udka. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień. Gotuj udka około 20 minut. Po tym czasie udka wyjmij i osącz, a wywar wykorzystaj na zupę.
Jajko roztrzep, dodaj sól, pieprz i estragon, wymieszaj. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
Panieruj udka w nas tępującej kolejności: najpierw w mące tortowej, potem w jajku z przyprawami i na końcu w grubo- ziarnistej mące wymieszanej z bułką tartą.
Wkładaj udka do wrzącego oleju i smaż, obracając, na ciemnozłocisty kolor. Po wyjęciu koniecznie osącz udka z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wierzchnią warstwę panierki możesz zrobić wg własnego pomysłu, np. wymieszać z mąką drobno pokruszone płatki kukurydziane lub okruchy twojego ulubionego pieczywa z ziarnami. 7 Usmażone udka podawaj z dowolną surówką ze świeżych, kolorowych warzyw.
40 minut • Porcja 330 kcal • Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie