Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w pomidorach"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5338
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 118
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 22
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5338
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, oddzielając pałki od udek. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Dodaj sos sojowy i słodko-kwaśny, łyżkę oliwy oraz koncentrat pomidorowy. wymieszaj, dopraw pieprzem.
Porcje kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą, odstaw na godzinę. Cebule obierz, grubo poszatkuj. Pomidory lekko rozdrobnij, przelej do miski wraz z zalewą. Następnie dodaj cebulę oraz pół pęczka posiekanej natki. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Kurczaki wyjmij z marynaty, obsmaż na 2-3 łyżkach oliwy. Przełóż do brytfanki. Zalej sosem pomidorowym. Piecz 60 minut w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia posyp igiełkami z gałązki rozmarynu. Gotowe danie udekoruj pozostałą natką.
porcje, czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 4,30 zł.Źródło: Świat kobiety