Udka w miodowo-octowej glazurze

Udka w miodowo-octowej glazurze
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sylwiach
Nie tylko pięknie i apetycznie wyglądają ale też i wyjątkowo smakują.Słodka nuta miodu i kwaśnośc octu balsamicznego w tym przypadku tworzą niepowtarzalny duet smaku i aromatu.

Składniki

  • udka z kurczaka, 4 sztuki
  • ocet balsamiczny, 4 łyżki
  • Miód, 3 łyżki
  • sól, do mięsa
  • pieprz, do mięsa
  • oliwa, 3 łyżki
  • duża cebula, 1 sztuka
  • marchewki, 2 sztuki

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy oliwą i oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Ocet balsamiczny mieszamy z miodem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym.Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Marchew obieramy,płuczemy i kroimy w skośne grube plastry. Obkładamy mięso warzywami.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Po 10 minutach smarujemy glazurą miodowo-octową i ponownie wsawiamy do piekarnika, i tak co 10 minut.Pieczemy łącznie około godziny.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 18 lutego 2012
Jeđli tak smakuj jak się prezentują to już mnie masz . Przepis wędruje do ulubionych .
Składniki
  • udka z kurczaka, 4 sztuki
  • ocet balsamiczny, 4 łyżki
  • Miód, 3 łyżki
  • sól, do mięsa
  • pieprz, do mięsa
  • oliwa, 3 łyżki
  • duża cebula, 1 sztuka
  • marchewki, 2 sztuki
Składniki