Udka w ketchupie

Udka w ketchupie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne aromatyczne udka zapiekane w ketchupie

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szklanka ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Bazylia
  • 3 duże cebule
  • Olej do smażenia
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki Bazyli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Trochę czosnku

Przygotowanie

  1. 1. Udka myjemy i kroimy na połówki.
    2. Do miski wlewamy olej.
    3. Dodajemy paprykę ostrą, bazylię, trochę czosnku, wszystko razem mieszamy.

  2. 4. Udka solimy i wkładamy na godzinę w marynatę.
    5. Majonez mieszamy z ketchupem.

  3. 6. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.

  4. 7. Udka obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego.

  5. 8. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki i prużymy na oleju pozostałym ze smażenia udek, wykładamy na udka.

  6. 9. Na koniec polewamy pozostałym sosem.
    10. Zapiekamy 35 minut w 180˚C.

  7. 11. Udka gotowe.
    12. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 26 kwietnia 2018
Gdy jeszcze dziś był czas na zrobienie tego, to byłoby super, a tak to dwie pizze na trójkę muszą wystarczyć... Czytaj całość »
Gdy jeszcze dziś był czas na zrobienie tego, to byłoby super, a tak to dwie pizze na trójkę muszą wystarczyć ;)

Takie zapiekane, to są chrum, chrum :D
KulinarnaChwila 26 kwietnia 2018
jak to na 3 ? wcześniej mówiłeś o 5?
mój piesek też lubi pizze ;-)
Nevermore 26 kwietnia 2018
Dwójka na studiach w KRK, więc w domu trójka zostaje xD

U mnie też Haczi czasem zjada kawałem z kurczakiem ;)
Składniki
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 szklanka ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól
  • Bazylia
  • 3 duże cebule
  • Olej do smażenia
  • Marynata:
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki Bazyli
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Trochę czosnku
Składniki