Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Udka po prowansalsku z warzywami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Szalotki obierz i potnij wzdłuż na cząstki. Marchewki oraz seler obierz, opłucz. Seler pokrój w kostkę, a marchewkę na ukośne kawałeczki.
Pieczarki oczyść, większe sztuki przetnij na pół, małe grzybki pozostaw w całości. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Udka kurczaka dokładnie umyj, osusz. Olej wymieszaj ze sporą ilością ziół prowansalskich oraz z solą i pieprzem. Dokładnie natrzyj tym mięso.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z rozdrobnionymi warzywami oraz listkami laurowymi, przełóż do żaroodpornej formy. Na tym ułóż udka kurczaka.
Zalej całość winem oraz bulionem. 3Formę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175o C Piecz przez 75-90 minut. Gotowe danie udekoruj, np. listkami natki. Podawaj z gotowanymi ziemniakami albo kawałkiem bagietki.Źródło: Naj