Udka pieczone z warzywami i oliwkami

Udka pieczone z warzywami i oliwkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Udka z kurczaka to posiłek niezwykle uniwersalny. Pieczone udka mogą być podane na lunch, obiad lub kolację.

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2-3 cebule
  • kawałek selera i pora + kawałek selera naciowego
  • zielone oliwki ok. 50 g
  • sól, pieprz, majeranek
  • ew. ostra papryka
  • olej rzepakowy lub smalec
  • bulion 100-200 ml

Przygotowanie

  1. Udka umyć, osuszyć, posypać przyprawami.
    Warzywa pokroić w kostkę lub plasterki ułożyć na dnie gęsiarki.
    Na warzywach poukładać udka, wszystko skropić olejem lub nałożyć plasterki smalcu.
    Gęsiarkę bez pokrywki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na 10-15 minut do przyrumienienia mięsa.
    Potem dolewamy ok. 100 ml bulionu, nakładamy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 175 C i pieczemy jeszcze około 70-90 minut. Można stopniowo dolewać bulion.

    Na kilka minut przed końcem pieczenia, gdy mięso jest miękkie, znowu zdejmujemy pokrywkę.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 04 marca
Przepyszne udka! <3
konhambos 04 marca
Bardzo apetyczne.
Składniki
  • 6 udek kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2-3 cebule
  • kawałek selera i pora + kawałek selera naciowego
  • zielone oliwki ok. 50 g
  • sól, pieprz, majeranek
  • ew. ostra papryka
  • olej rzepakowy lub smalec
  • bulion 100-200 ml
Składniki