Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka pieczone w panierce"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 151
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 17
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Mięso umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i usuń skórę. Do miski wlej mleko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek lub zioła prowansalskie, sól oraz szczyptę pieprzu, wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty włóż udka, odstaw do lodówki na całą noc.
Do foliowego woreczka wsyp bułkę tartą, dodaj tymianek lub rozmaryn, wymieszaj. Do torebki wkładaj pojedynczo udka i potrząsaj tak długo, aż będą dokładnie pokryte panierką. Włóż je do lodówki na około 15 min. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim opanierowane kawałki mięsa. Piecz 35-40 min w temp. 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno.
Rada: Do panierowania mięsa można również wykorzystać drobno zmielone płatki kukurydziane. W misce wymieszaj 1 szklanki majonezu z 1 szklanki musztardy i 1 łyżką sosu sojowego. Włóż udka, wymieszaj, odstaw na ok. 15 minut. Następnie obtocz udka w płatkach kukurydzianych. Piecz około 35 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut Porcja: 270 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie