Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka oprószone kminkiem z grillowanymi porami"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 78
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 811
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 78
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 811
Składniki
Udka umyj i osusz, skrop sokiem z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie natrzyj je solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Skrop oliwą i posyp całymi ziarenkami kminku.
Włóż udka do brytfanki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-50 minut. W trakcie pieczenia polej wytworzonym sosem. Na ostatnie 5 minut możesz brytfankę przykryć, żeby mięso „doszło”. 3 Pory oczyść, odetnij ciemnozielone liście, korzeń i starannie opłucz. Osącz, przetnij w poprzek na pół i posmaruj oliwą. Grilluj na ruszcie około 15 minut, obracając. Po zgrillowaniu oprósz je solą i pieprzem oraz skrop octem balsamicznym.
Każdą porcję kurczaka podawaj z porem i kawałkiem gałązki mięty.
60 min • Porcja 255 kcal • Koszt porcji ok. 2,80 zł • Przepis dla 4 osóbŹródło: Kobieta i życie