Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka litewskie w sosie z leśnych grzybów"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 147
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 147
Składniki
Mięso posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, natrzyj nim udka. Wstaw je na 2 godziny do lodówki. Grzyby oczyść.
Większe pokrój na kawałeczki, a małe na połówki. Na patelni rozgrzej masło. Usmaż na nim udka. Zdejmij. Cebulę obierz, pokrój w plasterki. Zeszklij je na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj grzyby i listki laurowe. Podlej bulionem.
Duś do miękkości ok. 40 minut. Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Udka włóż do duszonych grzybów. Mocno razem podgrzej. Podawaj ze smażonymi ziemniakami. Gotowe danie udekoruj według uznania.Źródło: Naj