Udka Kurczaka Zapiekane z Marchewką

Udka Kurczaka Zapiekane z Marchewką
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Machina94
W tym daniu bazę stanowią udka kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewka z cebulką. Tak przygotowane udka są kruchutkie, a jednocześnie wilgotne. Marchewka smakuje wyjątkowo. To danie w połączeniu z surówką z kiszonej kapusty i ryżem lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. Naprawdę gorąco Polecam! ;)

Składniki

  • Udka z kurczaka- 10 szt.
  • Marchewka- 4-5 sporych sztuk
  • Cebula- 1 duża
  • Czosnek- kilka ząbków
  • Kucharek
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej

Przygotowanie

  1. Udka posyp przyprawą do kurczaka, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i skrop olejem.
    Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w ćwierć plasterki i posyp Kucharkiem.

  2. Udka podsmaż na patelni z olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

  3. Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa do momentu zeszklenia się cebulki. Przełóż podsmażone warzywa do naczynia żaroodpornego tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.

  4. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 minut.


    !! Smacznego !! ;)

Składniki
  • Udka z kurczaka- 10 szt.
  • Marchewka- 4-5 sporych sztuk
  • Cebula- 1 duża
  • Czosnek- kilka ząbków
  • Kucharek
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej
Składniki