Udka kurczaka z jabłkami

Udka kurczaka z jabłkami
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pezetuk
Pysznie smakuje i nie zabiera czasu w przygotowaniu, polecam :)

Składniki

  • 1. Ćwiartki tylne z kurczaka, 2 szt
  • 2. Jabłka najlepiej reneta, 2 szt
  • 3. Sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, Do smaku
  • 4. oliwa do smażenia, 2-3 łyżki

Przygotowanie

  1. Ćwiartki kurczaka umyć, osuszyć i doprawić solą, pieprzem,papryką i majerankiem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron do zrumienienia. Dodać jabłka pokrojone w ćwiartki i dusić ok 15-20 minut. Można podlać trochę wodą lub sokiem jabłkowym, ale jeżeli wytopi się sosik z kurczaka to nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą doprawioną śmietaną, szczyptą soli, odrobiną cukru i świeżym pokrojonym drobno koperkiem lub z buraczkami:) Smacznego, to na prawdę jest niezłe :)

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 09 kwietnia 2012
Bardzo lubię koperek i też go dodaję prawie do wszystkiego, a na zimę mam odpowiedni zapas, dlatego Twoje... Czytaj całość »
Bardzo lubię koperek i też go dodaję prawie do wszystkiego, a na zimę mam odpowiedni zapas, dlatego Twoje przepisy bardz mi odpowiadają, oczywiście trafia do ulubionych, pozdrawiam :-)
Konto usunięte 29 lipca 2014
na pewno wypróbuję :-) wygląda smakowicie:-)
Składniki
  • 1. Ćwiartki tylne z kurczaka, 2 szt
  • 2. Jabłka najlepiej reneta, 2 szt
  • 3. Sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, Do smaku
  • 4. oliwa do smażenia, 2-3 łyżki
Składniki