Udka kurczaka z figami w czerwonym winie

Udka kurczaka z figami w czerwonym winie
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
aromatyczne, oryginalne

Składniki

Przygotowanie

  1. usunąć z udek skórę, otoczyć kawałki w mieszance mąki i przypraw. Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć udka, do momentu aż zbrozowieją. Udka odłożyć na półmisek. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 min.

  2. Do naczynia żaroodpornego przełożyć kurczaka i cebulę. Dodać liście laurowe, bulion z kurczaka, wino i figi (świeżych nie miałem dałem 10 suszonych fig, które przeciąłem na pół. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem 1 godz 15 minut w temperaturze 180-190 *C

  3. Wyjąć kurczaka, fili, liście laurowe (wyrzucić). Płyn pozostały z pieczenia, przelać na patelnie, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, i mieszankę wody z mąką kukurydzianą. Gotować, mieszać do momentu aż sos zgęstnieje.

  4. Przełożyć kurczaka i figi z powrotem na patelnie, mieszać , podgrzać. Na koniec posypać natką pietruszki. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (3)

wioleta333 04 grudnia 2010
ciekawe połączenie napewno ciekawy smak .....
Annuar 07 grudnia 2010
Muszę to wypróbować !
Jagoda50 18 grudnia 2010
Sprawdziłam jak smakuje to danie.Gratuluje ,naprawde dobre i to połaczenie smaków,świetne.
Składniki
Składniki