Udka kurczaka w porach

Udka kurczaka w porach
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Oj! bardzo posmakowało nam to danie kuchni kaszubskiej. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 2 białe części pora
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g startego sera żółtego
  • kiełki rzodkiewki
  • koperek
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc).

    Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

    Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i ponownie smażymy razem z porami, wlewamy 3 łyżki mleka i dusimy pod przykryciem 5 min.

    Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy i przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlewamy 2 łyżki mleka, dodajemy starty ser i mieszamy. Podajemy z kurczakiem, posiekanym koperkiem i kiełkami.

Komentarze do przepisu (13)

Bellapi 07 listopada 2016
Smakowy zawrót głowy:)
Docherro 07 listopada 2016
Świetne...i te kiełki..mniammm:)
marika86 07 listopada 2016
Smakowity kurczak :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 udek z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g marchewki
  • 2 białe części pora
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 200 g startego sera żółtego
  • kiełki rzodkiewki
  • koperek
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Składniki