Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Złociste i pachnące udka kurczaka faszerowane pieczarkami i papryką w towarzystwie jakiegoś sosu ziemniaków lub frytek i surówki stanowią wyśmienite danie nawet na niedzielny obiad. Jeśli macie problem z tym jak wyciąć kości z udek bez uszkadzania skóry i mięsa polecam zajrzeć na youtube. Znajdziecie tam wiele filmów pokazujących jak to sprawnie i szybko zrobić. Udka prezentują się świetnie i równie dobrze smakują.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 362
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 362
Składniki
Kurczaka myjemy, trymujemy kości, smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, papryką i zostawiamy na 2 godziny w lodówce.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki czyścimy i kroimy również drobno i tak samo paprykę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Smażymy na maśle z dodatkiem oliwy cebulę, dodajemy czosnek i pieczarki a na końcu paprykę. Wszystko dusimy by lekko zmiękło i większość płynu odparowała. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz lekko studzimy.
W powstałe w udkach kieszonki pakujemy farsz (ile wlezie). Spinamy wykałaczkami, tylko pamiętajcie o usunięciu ich przed podaniem lub uprzedzeniu jedzących.
Układamy w naczyniu żaroodpornym udka, skrawamy masło w kilku miejscach i pieczemy 40 min. w 180 stopniach. Jeśli nie są jeszcze upieczone po tym czasie lub czekamy na gości, możemy dociągnąć je kilka minut w mniejszej temperaturze.