Udka Bumerang

Udka Bumerang
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Delikatne mięso z kurczaka, owinięte w aromatycznym boczku, zanurzone w pysznym sosie pieczarkowym, to moja propozycja na dzisiejszy obiad.

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 10 plastrów boczku parzonego
  • Przyprawa do kurczaka staropolska
  • 1 kg pieczarek
  • Sos w paczce pieczarkowy
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Udka myjemy i przecinamy na połowę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka
    2. Każdy kawałek mięsa uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
    3. Pieczemy 35 minut w 180°C

  2. 4. W tym czasie, co mięso nam się piecze, prużymy pokrojone pieczarki na rozgrzanym oleju, doprawiamy pieprzem oraz solą
    5. Sos pieczarkowy rozrabiamy w ½ szklance zimnej wody i wlewamy pod koniec prużenia grzybów, chwilę gotujemy

  3. 6. Udka po upieczeniu układamy w naczyniu i polewamy sosem pieczarkowym
    7. Smacznego

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 29 kwietnia 2020
Tylko bez kostek poproszę ;p
A tak przy okazji, nie dadzą mi w głowę? :D
KulinarnaChwila 30 kwietnia 2020
tego nie wiem, kości?? eh zapomniałam, plaszam :)
Nevermore 30 kwietnia 2020
Bumerang zawsze wraca, więc muszę uważać ;p
Składniki
  • 5 udek z kurczaka
  • 10 plastrów boczku parzonego
  • Przyprawa do kurczaka staropolska
  • 1 kg pieczarek
  • Sos w paczce pieczarkowy
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Składniki