Uda i przedramię gęsi w sosie.

Uda i przedramię gęsi w sosie.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agnes72
Co powiecie na obiad ze swojego drobiu, bez chemii, konserwantów pasących się po całym podwórku.

Składniki

  • 2 uda i 2 przedramienia gęsi,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 5,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 5 szklanek wody dodać umyte mięso oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa, w międzyczasie zebrać nadmiar tłuszczu.

  2. Następnie dodać suszone warzywa.

  3. Gdy wyparuje około 3 szklanek wody dodać natkę pietruszki i nadal gotować na wolnym ogniu.

  4. Śmietanę z mąką rozrobić w pół szklanki wody ( zawsze robię to w słoiku wtedy nie mam żadnych grudek ).

  5. Zalać mięso i zagotować do powstania sosu.

  6. Obiad podałam z kaszą jęczmienną polaną sosem z mięsa oraz grzybki w occie robione na zimę.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 10 listopada 2019
Pyszotka:)
agnes72 10 listopada 2019
dziękuję bardzo
Składniki
  • 2 uda i 2 przedramienia gęsi,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 5,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.
Składniki