Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Uczta z jednego garnka - zapiekanka z warzyw i chorizo"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 423
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 423
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Następnie obierz i pokrój w krążki cebulę, wypestkuj paprykę i pokrój ją w paski.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Kiełbaski chorizo pokrój w plasterki i smaż 2-3 minuty z obu stron, aż zbrązowieją. Dodaj pokrojone warzywa i czosnek. Skrop resztą oliwy, posyp mieloną papryką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz 15-20 minut. Na 4-5 minut przed końcem pieczenia dodaj pomidory i ocet winny. Wyłącz piekarnik, gdy pomidory zaczną pękać.
Posyp oliwkami i natką. Podawaj na ciepło z bagietką i majonezem. : Na bazie majonezu możesz do tego dania zrobić sos aioli. Wystarczy dodać rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę skórki z cytryny.Źródło: Olivia