Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1690
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 30
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1581
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 87
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1690
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 30
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1581
Składniki
Ogórek obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. l Wyłóż na sitko, dobrze posól i odstaw do odsączenia.
Grecki jogurt wlej do salaterki. Listki mięty posiekaj i wrzuć do jogurtu. Czosnek obierz i rozgnieć najlepiej w moździerzu z oliwą i szczyptą soli.
Ogórki i czosnek dodaj do jogurtu. Dodaj wyciśniętą cytrynę i dopraw solą. Oryginalny smak tza- tzików musi mieć delikatny aromat ogórka, mięty i czosnku. Podawaj schłodzone.
Czas przygotowania: 15 minut 300 kcal/1 porcja
Zwróć uwagę!
Wiele dostępnych w Polsce oliw z oliwek chwali się, że jest z pierwszego tłoczenia, łatwo jednak to sprawdzić czytając skład. Najlepsze oliwy powstają z wyciskania na zimno oliwek maksymalnie trzy dni po zerwaniu. Gdy ten proces wykonany jest prawidłowo, oliwa powinna mieć poziom kwasowości nieprzekraczający 0,7. Najlepsze to te o najmniejszym współczynniku kwasowości.Źródło: Tele Tydzień