Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Twarogowe placuszki mocno waniliowe"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12809
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 968
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 504
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 214
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 12809
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 968
Składniki
Twaróg zmiel. Wbij jajka, wsyp cukier i proszek budyniowy, zamieszaj. Dodaj esencję waniliową, wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę, mieszając, aż powstanie dość gęsta masa, z której można będzie formować placuszki (ilość mąki zależy od tego, jak mokry jest twaróg).
Dłonie zmocz zimną wodą, z masy uformuj owalne placki. Obtocz z obydwu stron w pozostałej mące, nadmiar strzepnij. Olej rozgrzej na patelni, usmaż placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Podaj z ulubionymi dodatkami, udekoruj gałązkami mięty.
Według mnie najlepiej smakują lekko ostudzone z dodatkiem żurawiny (np. staropolskiej). Ale oczywiście można je podać z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Przepis przysłała Alina Waliczek z Dzimierza
Czas przygotowania: 30 min, ilość porcji: 6 cena za porcję: 2 złŹródło: Chwila dla Ciebie