Tradycyjny schabowy

Tradycyjny schabowy
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Dawno temu, oglądając program kulinarny w TV, słyszałam jak kucharz, mówił na temat kotletów. Że tradycyjne schabowe, przyprawia się jedynie solą i pieprzem. Można przyprawy urozmaicić, wzbogacić smakowo, ale to nie będą już tradycyjne.

Składniki

  • -ok.600 g. schabu -sól, pieprz -3 jajka
  • DO PANIEROWANIA:-3 jajka, mąka, tarta bułka
  • DO SMAŻENIA: smalec albo olej

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Każdy potłuc przez folię.

  2. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Obtaczać najpierw w mące, potem rozkłóconych jajkach i bułce tartej.

  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najlepiej na smalcu. Układać w naczyniu żaroodpornym.

  5. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min.

  6. Podawać w/g upodobania, na ciepło do obiadu czy zimno, jako przekąskę do sałatki.

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 16 października 2018
Pycha i jaka ladna panierka!
kuchmariola63 17 października 2018
Pięknie podane. Ja używam jako przypraw tylko pieprzu i soli.
bryssska 19 października 2018
Klasyk zawsze się sprawdza ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • -ok.600 g. schabu -sól, pieprz -3 jajka
  • DO PANIEROWANIA:-3 jajka, mąka, tarta bułka
  • DO SMAŻENIA: smalec albo olej
Składniki