Tradycyjny polski bigos.

Tradycyjny polski bigos.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

Składniki

  • kapusta świeża 1 kg
  • kapusta kiszona 2 kg
  • kiełbasa śląska 50 dag
  • boczek wędzony 30 dag
  • mięso z szynki wieprzowej 50 dag
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • śliwki mrożone 2-3 szt. pokrojone w kostkę
  • pieczarki 20 szt. małe
  • pomidory krojone z puszki
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • liście laurowe 5 listków
  • ziele angielskie 6 ziaren

Przygotowanie

  1. Gotujemy świeżą kapustę wraz z pokrojonym, mięsem z szynki, pokrojonym w kostkę boczkiem wędzonym, pokrojonymi pieczarkami i domową pastą rosołową. Przyprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy często mieszając, po około 1 godziny gotowania dodajemy kiszoną kapustę, pokrojone śliwki, gotujemy 2 godziny i kończymy pierwszy etap gotowania. Na drugi dzień gotujemy 2-3 godziny i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, pomidory krojone z puszki i mieloną paprykę. Po kilku godzinnym gotowaniu próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy drugi etap gotowania. W następnym dniu zaczynamy trzeci etap gotowania, gotujemy kolejne 3 godziny. Po ugotowaniu gorący bigos wkładamy do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykamy. Z podanego przepisu wyszło 4 litry bigosu który możemy za pasteryzować w słoikach.

  2. Uwaga!!!

    Dobry bigos gotuje się 7 dni, ja gotowałam 3 dni, jest także smaczny. Polecam :)

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 29 grudnia 2018
Wyglada bardzo apetycznie!
bryssska 29 grudnia 2018
Pysznie się prezentuje ;-d
przyjaciel 29 grudnia 2018
Niestety nie można tej potrawy nazwać tradycyjnym polskim bigosem, bo niezbędne są grzyby suszone, śliwki... Czytaj całość »
Niestety nie można tej potrawy nazwać tradycyjnym polskim bigosem, bo niezbędne są grzyby suszone, śliwki wędzone lub suszone, dodaje się też zależy od regionu wino wytrawne czerwone.
Dodatki takie jak pieczarki, śliwki mrożone, pasta rosołowa czy pomidory z puszki robią z tej potrawy po prostu smaczną kapustę (jak ktoś lubi) ale nie bigos :) pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kapusta świeża 1 kg
  • kapusta kiszona 2 kg
  • kiełbasa śląska 50 dag
  • boczek wędzony 30 dag
  • mięso z szynki wieprzowej 50 dag
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • śliwki mrożone 2-3 szt. pokrojone w kostkę
  • pieczarki 20 szt. małe
  • pomidory krojone z puszki
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • papryka mielona słodka 1 łyżka
  • liście laurowe 5 listków
  • ziele angielskie 6 ziaren
Składniki