Tradycyjny pasztet

Tradycyjny pasztet
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Smaczny tradycyjny pasztet, jest miękki, doskonały do smarowania pieczywa.

Składniki

  • 500 g. mięsa wieprzowego najlepsza jest łopatka
  • 500 g. mięsa drobiowego
  • 4 jaja
  • 400 g. wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • 2 szklanki mleka
  • 3 bułki pszenne typu kajzerki
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić na krążki, położyć na mięsie, dodać wodę, przyprawy, marchew i gotować, aż zmięknie.
    Liść laurowy usunąć, mięso przestudzić i wszystko zmielić. Wątróbkę sparzyć i zostawić we wrzątku ok. trzy minuty. Zmielić ją razem z mięsem. Bułki namoczyć w mleku.
    Jaja rozbić trzepaczką dodać do chłodnej papki z mięsa, oraz namoczone w mleku bułki.

    Przygotować dwie foremki do pieczenia o długości 30 cm. wyłożyć je papierem.

    Pasztety piec godzinę w 180*

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 10 stycznia
Super:)
Składniki
  • 500 g. mięsa wieprzowego najlepsza jest łopatka
  • 500 g. mięsa drobiowego
  • 4 jaja
  • 400 g. wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 1 marchew
  • 2 szklanki mleka
  • 3 bułki pszenne typu kajzerki
  • sól, pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ziele angielskie, liść laurowy
Składniki