Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wielu polskich domach karp smażony to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jak go przygotować, aby był delikatny, nie miał mulistego smaku? Usmażcie go według poniższych wskazówek!
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Składniki
Zdejmij łuski z tuszy i dokładnie umyj mięso ryby. Usuń śluz np. za pomocą gąbeczki do mycia naczyń. Osusz rybę np. ręcznikiem papierowym. Odetnij głowę, ogon oraz płetwy (łatwo zrobić to za pomocą nożyc do mięsa). Pokrój tuszę na dzwonki za pomocą ostrego noża. Ukrój dzwonki o szerokości ok. 3 centymetrów. Wygodniej będzie smażyć.
Natrzyj każde dzwonko solą. Umieść je w głębokim naczyniu szklanym lub ceramicznym. Wyciśnij cytrynę na sok i polej nim ryby. Odstaw naczynie na pół godziny. Teraz czas na panierowanie w bułce wymieszanej z mąką i smażenie. Patelnia i masło muszą być dobrze nagrzane. Smaż każdy z dzwonków po ok. 5 minut z każdej ze stron.
Karpia należy podgrzewać w piekarniku lub na suchej patelni. Najlepiej smakuje z łyżką chrzanu lub plasterkiem cytryny.