Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjny chłodnik litewski"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Botwinkę dokładnie oczyść i umyj. Liście pokrój, buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W małym garnku zagotuj 0,5 litra osolonej wody, wrzuć botwinkę razem z buraczkami i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj, pogotuj jeszcze około 3 min i dodaj ocet, odstaw do ostygnięcia. Ogórek i rzodkiewkę pokrój w plasterki.
Jogurt i kefir połącz, dodaj ugotowaną botwinkę wraz z powstałym barszczykiem oraz siekane zioła. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw na minimum godzinę do zmacerowania. Ugotuj jajka na twardo. Gdy ostygną, obierz i przekrój na pół. Chłodnik podawaj z ogórkiem, rzodkiewką i połówką jajka.
Czas przygotowania: 60 minut. Poziom: średni. Porcja 555 kcal.Źródło: TV14