Tradycyjne zapiekanki z serem i pieczarkami

Tradycyjne zapiekanki z serem i pieczarkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Uwielbiasz jeść zapiekanki w przydrożnych budkach? Taką pyszną przekąskę możesz zrobić także w domu, z dużą ilością pieczarek, serem, ketchupem oraz prażoną cebulką. Sprawdź nasz przepis na chrupiące zapiekanki! Więcej na: smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 500 gramów pieczarek
  • 150 gramów tartego sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 bagietki
  • Prażona cebulka do posypania
  • Ketchup oraz sól

Przygotowanie

  1. • Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce
    • Do startych pieczarek dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez 15-20 minut
    • Po ugotowaniu odsączamy nadmiar wody z pieczarek (np. przez sitko), przyprawiamy i dodajemy 3 łyżki śmietany 18%
    • Na przekrojonych na pół bagietkach układamy równą warstwę pieczarek i posypujemy tartym serem
    • Zapiekanki pieczemy w 180 stopniach aż bułki będą chrupiące oraz roztopi się ser (około 12 minut)
    • Upieczone zapiekanki polewamy ketchupem i posypujemy prażoną cebulką

Komentarze do przepisu (2)

catha 25 października 2018
Prosty przepis ale najlepszy! Pycha!
danielek 26 października 2018
Fajowe
Składniki
  • 500 gramów pieczarek
  • 150 gramów tartego sera żółtego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 bagietki
  • Prażona cebulka do posypania
  • Ketchup oraz sól
Składniki