Tradycyjne węgierskie leczo

Tradycyjne węgierskie leczo
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To jednogarnkowe, sycące danie, które składa się z papryki, cebuli i pomidorów - mniej więcej w równych ilościach - duszone na smalcu. Może również zawierać dodatek mięsa lub kiełbasy.

Składniki

  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 3-4 pomidory lub zamiennie pomidory bez skórki z puszki
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Kawałek dowolnej kiełbasy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka. Pomidory sparz i obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w plasterki.

  2. W szerokim rondlu rozgrzej smalec i zeszklij cebulę. Dodaj łyżeczkę papryki w proszku, zamieszaj. Dzięki papryce tłuszcz wydobędzie głęboki smak i aromat suszonej papryki .

    Po chwili dodaj świeżą paprykę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Następnie pomidory i rozdrobniony czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

  3. Na początku duś leczo parę minut pod przykrywką, następnie ściągnij przykrywkę, żeby odparować nadmiar płynu. Papryka powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

  4. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 października 2020
Pyszotka :)
Składniki
  • 4 papryki w różnych kolorach
  • 3-4 pomidory lub zamiennie pomidory bez skórki z puszki
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Kawałek dowolnej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
Składniki