Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tradycyjne roladki wołowe"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 730
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 149
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 85
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 120 minut
Mięso opłukać, osuszyć, każdy płat dobrze rozbić tłuczkiem. Obrać 5 cebul, pociąć je na cienkie cząstki. Ogórki pokroić wzdłuż na grube słupki. Plastry wołowiny posmarować musztardą. Oprószyć pieprzem i solą. Każdy przykryć 3 plasterkami boczku. Ułożyć na nich po 2 słupki ogórka i po 2 cząstki cebuli. Ciasno zrolować. Obwiązać mocną bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzać klarowane masło. Zrumienić na nim roladki ze wszystkich stron. Ponownie posypać solą i pieprzem. Dołożyć resztę pokrojonej cebuli i koncentrat pomidorowy. Podlać 0,5 l wody. Dusić pod przykryciem 40 minut na małym ogniu. Dolać 350 ml wody oraz czerwone wino. Dusić 40 minut.
Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, drobno poszatkować liście. Przełożyć do miski, skropić octem, posypać 1 łyżką soli i wymieszać, mocno ugniatając.
Pozostałe 2 cebule obrać, posiekać. W garnku rozgrzać smalec, zeszklić na nim cebulę. Dodać kapustę. Podlać ją sokiem jabłkowym. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać liście laurowe i goździki. Dusić pod przykryciem 60 minut, aż kapusta będzie miękka. W połowie duszenia dodać mus jabłkowy.
Mąkę dobrze wymieszać z odrobiną wody. Wlać na patelnię z roladkami. Gotować razem jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Natkę pietruszki posiekać i posypać nią roladki. Roladki serwować z sosem i modrą kapustą.Źródło: Życie na gorąco