Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami

Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tortilla zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami

Składniki

  • Tortilla 6 sztuk
  • Mięso mielone 400 g
  • Pieczarki 400 g
  • Mozzarella tarta 200 g
  • Cebula średnia
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Koncentrat pomidorowy pełna łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Czerwona papryka 1/2
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki posiekana dwie łyżki

Przygotowanie

  1. Pieczarki pokroić podsmażyć na odrobinie oleju. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem i zdjąć z patelni.

    Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy przez chwilę, aż mięso straci swój surowy kolor.

    Dodajemy paprykę, podsmażone wcześniej pieczarki, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Na środku każdej tortilli wykładamy farsz, posypujemy odrobiną sera i zwijamy. ( Sposób zwijania zobaczycie w filmie poniżej.)

    Przekładamy do blaszki wysmarowanej odrobiną oleju. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. U mnie pierwsze 10 minut pod przykryciem. Smacznego!.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 września
Pyszności :)
Składniki
  • Tortilla 6 sztuk
  • Mięso mielone 400 g
  • Pieczarki 400 g
  • Mozzarella tarta 200 g
  • Cebula średnia
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Koncentrat pomidorowy pełna łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Czerwona papryka 1/2
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki posiekana dwie łyżki
Składniki