Tortilla z mięsem pod pomidorową pierzynką

Tortilla z mięsem pod pomidorową pierzynką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ewaeu
Czasami robię taką zapiekankę z naleśnikami, ale naleśniki można zastąpić gotowymi plackami tortilli. Polecam, pychota.

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 2x szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę. W rondelku zeszklić na oleju rzepakowym dwie cebule. Dodać puszkę pomidorów i gotować. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę czubricy, pieprz i sól do smaku. Przestudzić.
    Na patelni zeszklić na oleju jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso z indyka i dusić na wolnym ogniu. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, sól do smaku i w dalszym ciągu gotować. Gotować tak długo, żeby maksymalnie zredukować sos.
    Przygotować 4 placki tortilli. Mięso podzielić na 4 części i rozłożyć na plackach. Placki zwinąć w rolki. Do sosu w rondelku dodać roztrzepane jajka ze śmietaną i dokładnie wymieszać.
    Dno żaroodpornego naczynia pokryć lekko sosem. Na sosie ułożyć rolki z tortilli i pokryć je sosem. Posypać tartym serem mozzarella i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20-25 min. Podawać ciepłe.
    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 26 listopada
Pyszotka:)
Składniki
  • 4 placki tortilli
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki czubricy czerwonej
  • 2x szczypta pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • sól do smaku
Składniki