Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwie, pyszne, zdrowe, chrupiące i pikantne tortille. W sam raz na obiad :) Makro porcji na zdjęciu: ~ 685 kcal / 56 B / 77 W / 14 T
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 908
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32547
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 44
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 908
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
PRZYGOTOWANIE MIĘSA: Mięso myjemy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy przyprawy do Gyrosa oraz kilka kropel oleju aby przyprawa ładnie przykleiła się do kurczaka. Ja zawsze dodatkowo dodaje osobno chilli, pieprz i czosnek. Nie radzę solić ponieważ Gyros ma wystarczająco soli w sobie. Tak przeprawione mięso jeśli mamy czas można odstawić do lodówki na około 2h, ale bez tego i tak będzie dobre ;) Pomidora kroimy w drobną kostkę.
PRZYGOTOWANIE WRAPÓW: Nagrzewamy grilla na maksa (lub ustawiamy na grillowanie mięsa - zależy od modelu). W międzyczasie, zanim nam się grill nagrzeje rozkładamy dwa długie pasy folii aluminiowej i kładziemy na niej nasze wrapy, poza folię ma wystawać około 1/3 placka. Smarujemy od środka ketchupem i musztardą zostawiając około 2 cm wolnego od krawędzi. Na środku kładziemy jarmuż, a na niego pomidor tak aby po bokach i od góry było trochę miejsca na zawinięcie wrapa. Warzywny wsad możemy posypać pieprzem lub innymi ziołami.
SKŁADANIE TORTILLI: Gdy grill się nagrzeje, wrzucamy mięso, długość pieczenia zależy od wielkości kawałków i mocy grilla. Jak trzymam maksymalnie do 40 sek aby mięso się zamknęło ale nie usmażyło. Tak przyrządzonego kurczaka rozkładamy na nasze warzywa i zawijamy, najpierw boki z folią, owijamy a na koniec podwijamy dół. Wiem, że tak się nie składa ale poprawnie nie potrafię ;) Poskładane tortille kładziemy na grilla, zamykamy ale jeśli posiadacie, to załóżcie blokadę górnej klapy bo z tortilli zrobią się naleśniki. Ma je tylko lekko dociskać by pojawiły się pasy. Trzymamy około 5 minut na tych samych ustawieniach co mięso. Potem wyciągamy na talerz i szamamy. Uwaga na gorące "soki" wypływające z dołu, łatwo się poparzyć. SMACZNEGO :)