Tortilla z indykiem, karmelizowanym porem i gruszką

Tortilla z indykiem, karmelizowanym porem i gruszką
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Nietypowe, ale świetne połączenie smaków - słodki por, karmelizowany z gruszką, ostry sos i soczysty indyk. To jedna z najlepszych wersji tortilli jakie jadłam.

Składniki

  • Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g)
  • Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: papryka słodka, ostra i wędzona,
  • pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
  • Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
  • Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Pomidor - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Sos:
  • Majonez - 40g
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.

    Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.


    Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.

  3. Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.

  4. Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.

Komentarze do przepisu (4)

KORAL 23 listopada 2020
Świetne smaki :)
Facet_w_kuchni 23 listopada 2020
Biorę bez pytania :)
KulinarnaChwila 24 listopada 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Tortilla - 2 duże placki (u mnie placki po 60g)
  • Indyk - 2 plastry z piersi (ok 300g)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy: papryka słodka, ostra i wędzona,
  • pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól
  • Por - 1 nieduży (tylko jasna część)
  • Gruszka - 2 małe lub 1 duża (twarda)
  • Cukier - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżeczka
  • Dodatki:
  • Pomidor - 1szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Sos:
  • Majonez - 40g
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Składniki